• Online Test Series
  • Maths
  • BookList
  • English
  • GK
  • IBPS
  • Tricks
  • PracticePaper
  • PreviousYearPaper
  • Aptitude
  • Reasoning

SSC

  • Home
  • SSC CGL Test Series
  • UPSC Study Material Download
  • MCQ Practice
  • CSAT MAterial
  • Current Affair
Home → PreviousYearPaper
Showing posts with label PreviousYearPaper. Show all posts
Showing posts with label PreviousYearPaper. Show all posts

SSC CGL PREVIOUS YEAR PAPER 2011

03:52

General Awareness questions from SSC CGL PREVIOUS YEAR PAPER 2011


1. The reserves held by Commercial Banks over and above the statutory minimum, with the RBI are called
A. Cash reserves
B. Deposit reservesSSC CGL PREVIOUS YEAR PAPER 2011
C. Excess reserves
D. Momentary reserves
Ans-A
2. Who is authorised to issue coins in India
A. Reserve Bank of India
B. Ministry of Finance
C. State Bank of India
D. Indian Overseas Bank
Ans-B
3. Which four countries are called the Asian Tigers?
A. Hong Kone, Singapore, South Korea, Taiwan
B. Hone Kong, China, Singapore, Taiwan
C. Hong Kong, Malaysia, Singapore
D. Hong Kong, South Korea, China, Taiwan
Ans-A
4. In the Budget Estimates for 2011-12, an allocation Rs.300 crore has been made for promoting output of pulses in 60,000 villages in rainfed areas with a view to, attaining self sufficiency in pulses in a period of
A. two years
B. three years
C. four years
D. five years
Ans-C
5. In the budget for 2011-12 presented by the Finance Minister on 28.02.2011, the growth rate for the year 2010-11 was projected at
A. 7.6%
B. 8.0%
C. 8.6%
D. 9.0%
Ans-C
6. The ‘break-even’ point is where
A. marginal revenue equals marginal cost
B. average revenue equals average cost
C. total revenue equals total cost
D. None of the above
Ans-C
7. The method of Impeachment of the President of India is adopted from
A. U.S.A
B. U.K.
C. U.S.S.R
D. France
Ans-A
8. In the Eighth Schedule of the constitution of India, which languages were added subsequently?
A. English, Sindhi, Marathi, Sanskrit
B. Sanskrit, Sindhi, Konkani, Manipuri
C. Sindhi, Konkani, Manipuri, Nepali
D. Marathi, Oriya, Konkani, Nepal
Ans-C
9. Indian Parliament Means
A. Rajya Sabha- Lok Sabha
B. Rajya Sabha- Lok Sabha, Prime Minister
C. President of India- Rajya Sabha- Lok Sabha
D. President of India- Vice- President of India-Lok Sabha- Rajya Sabha
Ans-C
10. Generally, the soil of the northern plane of India has been formed by
A. degradation
B. aggradation
C. weathering in situ
D. erosion
Ans-B
11. Hiuen Tsang visited India during the reign of
A. Chandragupta I
B. Chandragupta II
C. Harshavardhana
D. Rudradaman
Ans-C
12. The Muslim adventurer who destroyed the Nalanda University was
A. Alla-ud-din Khilji
B. Muhammad -bin-Tughlak
C. Muhammad -bin-Bhaktiyar
D. Muhammad -bin-Quasim
Ans-C
13. Painting reached its highest level of development during the reign of
A. Akbar
B. Aurangzeb
C. Jahangir
D. Shah Jahan
Ans-C
14. The communal electorate was introduced for the first time in India in
A. 1919
B. 1935
C. 1906
D. 1909
Ans-D
15. The two states which had non-Congress Ministries in 1937 were
A. Bengal and Punjab
B. Punjab and NWFP
C. Madras and Central Provinces
D. Bihar and Uttar Pradesh
Ans-A
16. See breeze is formed during
A. Day time
B. Night time
C. Both
D. Seasonal
Ans-A
17. What percentage of worlds freshwater is stored as glacial ice?
A. 50%
B. 10%
C. 70%
D. 30%
Ans-C
18. Which one of the following rivers of India does not make a delta?
A. Ganges
B. Godavari
C. Mahanadi
D. Tapti
Ans-D
19. Which one of the following state has the longest coastline?
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Andhra Pradesh
Ans-C
20. The pass located in Himachal Pradesh is
A. Shipkila
B. Zojila
C. Nathula
D. Jelepha
Ans-A
21. Match the following and select the correct answer from the codes given below:
Corps      Producing state
a .Tea                (1) Himachal Pradesh
b. Sugarcane    (2) Assam
c. Groundnut    (3) Uttar Pradesh
d. Apple           (4) Gujarat
A. a-2, b-4, c-1, d-3
B. a-2, b-3, c-4, d-1
C. a-3, b-2, c-1, d-4
D. a-4, b-3, c-1, d-2
Ans-B
22. An example of false fruit is
A. Apple
B. Guava
C. Mango
D. Tomato
Ans-A
23. Normal fasting blood sugar level per 100ml. of blood in man is
A. 30-50 mg
B. 50-70 mg
C. 80-100 mg
D. 120-140mg
Ans-C
24. Rate of interest is determined by
A. The rate of return on the capital invested
B. Central Government
C. Liquidity preference
D. Commercial Banks
Ans-C
25. The vector of disease sleeping sickness is
A. sand-fly
B. house fly
C. fruit -fly
D. tse-tse-fly
Ans-C
26. For how many years have the dinosaurs been extinct?
A. About 25 million years
B. About 65 million years
C. About 100 million years
D. About 135 million years
Ans-B
27. A Geostationary satellite revolves round the earth from
A. East to West
B. West to East
C. North to South
D. South to North
Ans-B
28. Among the following materials sound travels fastest in
A. Steel
B. Air
C. Vacuum
D. Water
Ans-A
29. The rear side of the moon was photographed by
A. Viking I
B. Viking II
C. Luna III
D. Mariner IX
Ans-C
30. Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey, predators or obstacles?
A. Refraction of sound
B. Formation of beats
C. Scattering of sound
D. Echo location
Ans-D
31. What did the first electronic digital computer contain?
A. Transistors
B. Valves
C. Core memory
D. Echo location
Ans-B
32. Microsoft Office’s personal information manager is
A. Outlook
B. Internet Explorer
C. Organiser
D. Access
Ans-A
33. Hard steel contains
A. 2 to 5 per cent carbon
B. 0.5 to 0.4 per cent carbon
C. 0.1 to 0.4.per cent carbon
D. 0.01 to 0.04 per cent carbon
Ans-B
34. Cement is formed by strongly heating a mixture of
A. limestone and graphite
B. limestone and clay
C. chalk and graphite
D. clay and graphite
Ans-B
35. Glass is a
A. Superheated solid
B. Supercooled liquid
C. Supercooled gas
D. Superheated liquid
Ans-B
36. The temperature of oxy-acetylene flame is around
A. 2800 C
B. 3200 C
C. 4000 C
D. 1500 C
Ans-B
37. Which is the most stable eco-system?
A. Desert
B. Ocean
C. Mountain
D. Forest
Ans-A
38. Lambert’s law is related to
A. Reflection
B. Refraction
C. Interference
D. Illumination
Ans-D
39. The coral reefs are the marine counterparts of
A. Temperate forests
B. Tropical rain forests
C. Savannahs
D. Scruland
Ans-B
40. The Refrigerant ‘FREON’ is
A. Calcium Tetra Fluoride
B. Difluoro Dichloro Methane
C. Fluorspar and Felspar
D. Hydrofluosilicic Acid
Ans-B
41. In the budget speech on February, 28, 2011, the Finance Minister has announced that an international award with prize money of Rs. 1 crore is being instituted in the memory of Rabindranath Tagore for promising
A. international peace
B. emancipation of underprivileged
C. universal brotherhood
D. human rights
Ans-C
42. The strong earthquake -cum tsunami which has moved Japan’s main island honshu by a few feet has also caused Earth’s axis to wobble by about
A.1 inch
B. 2 inches
C. 4 inches
D. 6 inches
Ans-C
43. WIKILEAKS, a whistleblowers website is an international organisation based in
A. U.S.A
B. U.K.
C. Sweden
D. Norway
Ans-C
44. ‘Nomadic Elephant’ was the joint military exercise held some time back in India between India and
A. China
B. U.S.A.
C. Russia
D. Mongolia
Ans-D
45. The maximum limit on poll expenditure for parliamentary constituencies has been raised in February, 2011 to
A. 30 lakhs
B. 35 lakhs
C. 40 lakhs
D. 50 lakhs
Ans-C
46. Who received Sangeet Natak Akademi’s Ustad Bismilliah Khan Yuva Puraskar for Dance in 2009?
A. Omkar Shrikant Dadakar
B. Ragini Chander Sarkar
C. Abanti Chakravorty and Sukracharya Rabha
D. K. Nellai Manikandan
Ans-B
47. Which of the following folk dances is associated with Jammu and Kashmir
A. Jhora
B. Veedhi
C. Rauf
D. Suisini
Ans-C
48. Which of the following books has been written by Kamala Das?
A. Witness the Night
B. The Red Devil
C. Earth and Ashes
D. Tonight This Savage Rite
Ans-D
49. Who invented the Jet Engine?
A. Karl Benz
B. Sir Frank Whittle
C. Thomas Savery
D. Michael Faraday
Ans-B
50. South- South dialogue is associated with
A. Co-operation among developing nations
B. Arms conference
C. Summit meeting between developed and developing countries
D. All the above
Ans-A

Download Pdf of SSC CGL PREVIOUS YEAR PAPER 2011 here


SBI PO Question paper previous years

11:46
SBI PO Question paper 2011

SBI PO Question paper 2013

FCI Grade 2 Question Paper with Solution Download

10:01



Download

SSC CHSL EXAM PAPER 2014.

10:57
SSC CHSL EXAM PAPER 2014.


SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Exam 2012 General Knowledge Solved Paper

03:46

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1. Who will act as the Chairman of Public Accounts Committee ? 
(A) The Speaker of the Lok Sabha (B) The Vice-President of India 
(C) The Leader of the Opposition in Lok Sabha (D) The Leader of the House 
Ans : (*)
2. Who was chosen unanimously as the President of India ?
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans : (D)
3

SSC Junior Engineer Electrical Previous Year Question Papers Pdf

23:09
Seeing the interest of our readers we are bringing this papers through Jagran Josh website .We hope that this paper will be a help readers to prepare better for their upcoming exam. This is a full question paper in 2 parts as given below.
SSC-Junior-Engineering-Exam-2013-Question-Paper-Paper-I
SSC-Junior-Engineering-Exam-2013-Question-Paper-Paper-II

SSC CGL Tier 2 2013 Paper I Quantitative Abilities Held on 29-09-2013 Download pdf

02:32

Download

SSC CGL Tier 2 2013 Paper I Quantitative Abilities Held on 29-09-2013

SSC CGL Tier 2 2013 Paper II English Language Comprehension Held on 29-09-2013 Download

02:29
Download

CGL TIER II Paper II English Language Comprehension Held on 29-09-2013

SSC CGL Re Exam Paper code 000 GK 1003 on 27-04-2014 Download

00:16
SSC CGL Re Exam Paper code  000 GK 1003 on 27-04-2014 Download 

Download

Key Word : SSC , SSC CGL , SSC CGL Re Examination ,Question , Question Paper Download
                   Previous Years Papers . 

SSC CGL Re Exam 27-04-2014 Question Paper In English And Hindi Morning Shift

02:38
SSC CGL Re Exam 27-04-2014 Question Paper In English And Hindi morning Shift




























SBI PO-2013 SOLVED PAPER , General Awareness, Marketing and Computer

09:02
SBI PO-2013 SOLVED PAPER....PART-1
General Awareness, Marketing and Computer
(Held on 28-4-2013)
1. Every year March 20 is celebrated as what day ?
(A) World Sparrow Day
(B) International Women's Day
(C) World Cuckoo Day
(D) International Child Day
(E) International Mother's Day
Ans : (A)
2. Invisible Export means export of–
(A) Services
(B) Prohibited goods
(C) Restricted goods
(D) Goods as per OGL list
(E) Other than those given as options
Ans : (A)
3. One of the famous Indian Sportsperson released his/her autobiography–'Playing to Win' in November
2012. Name the sports-person correctly–
(A) Saina Nehwal
(B) Mary Kom
(C) Yuvraj Singh
(D) Sachin Tendulkar
(E) Sushil Kumar
Ans : (A)
4. The NRIs while investing in the equity of a company cannot buy more than prescribed percentage of the
paid up capital of that company .What is the prescribed percentage ?
(A) 2%
(B) 3%
(C) 4%
(D) 5%
(E) 6%
Ans : (D)
5. Government as part of the recapitalisation plan, infused capital in State Bank of India recently. Indicate
the approximate capital infusion–
(A) Rs. 500 cr.
(B) Rs. 1000 cr.
(C) Rs. 1,500 cr.
(D) Rs. 2,000 cr.
(E) Rs. 3,000 cr.
Ans : (E)
6. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the
following concepts in the field of banking ?
(A) Core Banking
(B) Micro Credit
(C) Retail Banking
(D) Real Time Gross Settlement
(E) Internet Banking

(B)
7. Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve
Bank of India. This portion is called–
(A) Statutory Liquidity Ratio
(B) Cash Reserve Ratio
(C) Bank Deposit
(D) Reverse Repo
(E) Government Securities
Ans : (B)
8. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Yen
(D) Euro
(E) Peso
Ans : (D)
9. Who is the Captain of Australian Cricket Team, which currently (March 2013) visited India ?
(A) Michael Clarke
(B) Shane Watson
(C) Shane Warne
(D) Michael Hussey
(E) Ricky Ponting
Ans : (A)
10. Who is the author of the book 'Women of Vision' ?
(A) Ravinder Singh
(B) Preeti Shenoy
(C) Amish Tripathi
(D) Durjoy Dutta
(E) Alam Srinivas
Ans : (E)
11. Which of the following term is associated with the game of Cricket ?
(A) Bouncer
(B) Love
(C) Goal
(D) Mid Court
(E) Collision
Ans : (A)
12. The Holidaysfor the Banks are declared as per–
(A) Reserve Bank Act
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instruments Act
(D) Securities and Exchange Board of India Act
(E) Companies Act
Ans : (C)
13. In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, initially they are given a repayment
holiday and this is referred as–
(A) Subsidy
(B) Interest Water
(C) Re-phasing
(D) Interest concession
(E) Moratorium
Ans : (E)
l4. One of IT Company from India has become the first Indian Company to trade on NYSE Euronext London
and Paris markets from February 2013 onwards. Which is this company ?
(A) Wipro Infotech Ltd.
(B) L&T Infotech
(C) HCL Technologies LTD.
(D) Infosys Technologies Limited
(E) Polaris Financial Technology Ltd.
Ans : (D)
l5. Banking Ombudsman is appointed by–
(A) Government of India
(B) State Governments
(C) RBI
(D) ECGC
(E) Exim Bank
Ans : (C)
l6. BSE (Bombay Stock Exchange), the oldest stock exchange in Asia has joined hands with one more
International index in February 2013. This association has resulted in change of name of BSE index. What
is the change of name effected ?
(A) Dow Jones BSE Index
(B) NASDAQ BSE Index
(C) S&P BSE Index
(D) Euronext BSE Index
(E) Other than those given as options
Ans : (C)
17. Interest on Savings deposit now-a-days is–
(A) Fixed by RBI
(B) Fixed by the respective Banks
(C) Fixed by the Depositors
(D) Fixed as per the contract between Bank and the Consumer Court
(E) Not pay by the Bank
Ans : (B)
18. The customers' by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a bank would
get benefit under–
(A) Sales Tax
(B) Customs Duty
(C) Excise Duty
(D) Professional Tax
(E) Income Tax
Ans : (E)
19. Pre-shipment finance is provided by the banks only to–
(A) Credit Card Holders
(B) Students aspiring for further studies
(C) Brokers in equity
(E) Exporters
Ans : (E)
20. A non-performing asset is–
(A) Money at call and short notice
(B) An asset that ceases to generate income
(C) Cash balance in till
(D) Cash balance with RBI
(E) Balance with other banks
Ans : (B)
21. Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as–
(A) Deposit Rate
(B) Base Rate
(C) Prime Lending Rate
(D) Bank Rate
(E) Discount Rate
Ans : (B)
22. Government usually classifies its expenditure in term of planned and non-planned expenditure.
Identify, which is the correct definition of Planned expenditure ?
(A) It represents the expenditure of all the State Governments
(B) It represents the total expenditure of the Central Government
(C) It is the expenditure which is spent through centrally sponsored programmes and flagship schemes of
Government
(D) It represents the expenditure incurred on Defence
(E) Other than those given as options
Ans : (E)
23. Which of the following organization is made specifically responsible for empowering Micro, Small and
Medium enterprises in India ?
(A) NABARD
(B) RBI
(C) SIDBI
(D) ECGC
(E) SEBI
Ans : (C)
24. The Union Budget for 2013-14 proposed by the Finance Minister on February 28, 2013 announced
introduction of new variety of bonds by the Government. What is the name of these bonds ?
(A) Deep discount bonds
(B) Zero Coupon bonds
(C) Bullet Bonds
(D) Inflation Indexed Bonds
(E) Inflation Variable Bonds
Ans : (D)
25. RBI has released its guidelines for entry of new banks in the private sector in the month of February
2013. One of the norms is at least a prescribed percentage of branches of new bank should be set in
unbanked rural centres with a population of upto 9,999 people. What is the percentage of such branches
prescribed in the norms?
(A) 10%
(B) 15%
(C) 18%
(D) 25%
(E) Other than those given as options
Ans : (D)

Free Guide SSC CGL Tier 1 Solved Papers

13:01

Table of Contents:

1. Exam Papers (2007-2011) Solved

Download

LIC AAO 2010 Model Paper

01:29
LIC1. Which of the following types of companies / organizations issue ‘ULIP’ ? (The ULIPs were recently in news)
(A) Insurance companies
(B) Banks
(C) NABARD
(D) RBI
(E) All of these
Ans : (A)
2. Insurance business in India is regulated by which of the following authorities ?
(A) NFCG
(B) IRDA
(C) CII
(D) FICCI
(E) All of these
Ans : (B)
3. Which amongst the following is NOT an insurance company functioning in India ?
(A) ICICI Prudential
(B) ING Vysya
(C) ICICI Lombard
(D) New India Assurance Company
(E) National Securities Depository Ltd.
Ans : (E)
4. Which of the following is the only Public Sector Company in the field of life insurance?
(A) General Insurance Company
(B) New India Assurance Company
(C) Oriental Insurance Company
(D) Sahara Life Insurance
(E) Life Insurance Corporation of India
Ans : (E)
5. As per the news in various financial newspapers, Larson & Toubro (L & T) is planning to enter the insurance business in India. Otherwise, what is the major business of L & T, which it is known for ?
(A) Newspaper Publications
(B) Media Entertainment
(C) Car & Automobile Production
(D) Textiles
(E) Heavy Engineering & Construction
Ans : (E)
6. “A contract that pledges payment on an agreed upon amount to the person (or his/her nominee) on the happening of an event covered against” is technically known as—
(A) Death coverage
(B) Life Insurance
(C) Savings for future
(D) Provident Fund
(E) None of these
Ans : (B)
7. As per the news published in various news papers, Life Insurance policies may become paperless in the near future. This means—
(A) LIC will not insure any person hereafter as it has already reached its peak
(B) LIC will not ask for any documents from a person who wishes to purchase an insurance policy
(C) All policy related documents and policy certificates will henceforth be available in electronic form and not in their present physical form
(D) LIC henceforth will not entertain any claim or complaint in written form or on paper. Things should be in electronic mode only
(E) None of these
Ans : (C)
8. In Insurance policies, we always find a date which is “Date of Maturity”. What does it mean ?
(A) This is the date on which the policy was sold to the customer/person insured
(B) This is the date on which the policy holder will have to submit his/her claim seeking the amount of the policy. Otherwise the company will not make any payment to him/her
(C) This is the date on which the contract between the person and insurance company will come to an end
(D) The date on which the insurance company makes the final payment to the insured person which is normally fifteen days after the “Payment due date”
(E) None of these
Ans : (D)
9. As we know, the Govt. is paying much attention to “Micro Finance” these days. Which of the following is one of the examples of Micro Finance ?
(A) Insurance for life
(B) Investment in Mutual Funds
(C) Self Help Groups
(D) Letter of Credit
(E) All of these
Ans : (C)
10. Which of the following insurance plans is NOT launched by the LIC ?
(A) Jeevan Chhaya
(B) Life Mahalife Gold Plan
(C) Child Career Plan
(D) Child Future Plan
(E) Jeevan Saral
Ans : (B)
11. Which of the following is/are the highlights of the Union Budget for 2010-11 ?
1. Rs. 3000 crores allotted for agriculture sector.
2. Fertilizer Subsidy to be reduced.
3. Hope to implement Direct Tax code from April 2011.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these
Ans : (C)
12. Who amongst the following is the author of the book “The White Tiger” ?
(A) Arundhati Roy
(B) V.S. Naipaul
(C) Kiran Desai
(D) Vikram Seth
(E) Aravind Adiga
Ans : (E)
13. Who amongst the following is the Man Booker Prize winner of 2009 for his/her life-time achievement ?
(A) Alice Munro
(B) Chetan Bhagat
(C) Shobha De
(D) Graham Swift
(E) None of these
Ans : (A)
14. Which of the following is the best description of what insurance is ?
(Many times companies also communicate the same to the person interested in getting an
insurance policy)—
(A) Insurance = Collective bearing of risk
(B) Insurance = Paying for other’s mistake
(C) Insurance = Taking from ‘A’ to pay ‘B’
(D) Insurance = Paying for something which will never happen
(E) All of these
Ans : (A)
15. Who amongst the following won OSCAR Award for his/her contribution in a film in 2009 and also two Grammy Awards in 2010—
for his/her achievements in the field ?
(A) Aamir Khan
(B) Rituparno Ghosh
(C) Deepa Mehta
(D) Mani Ratnam
(E) A. R. Rahman
Ans : (E)
16. As per the announcements made in the Union Budget for 2010-11,
public sector banks will get around Rs. 16,500 crores from the Govt. of India. For what purpose are banks getting this amount ?
(A) To strengthen their capital base
(B) To provide retirement benefits to their employees
(C) To give the public sector banks an image make over
(D) All A, B & C given above
(E) None of these
Ans : (A)
17. Who amongst the following Indian Players was one of the members of the team which won the Australian Open Lawn Tennis Tournament -2010 ?
(A) Leander Paes
(B) Mahesh Bhupati
(C) Sania Mirza
(D) Sunitha Rao
(E) None of these
Ans : (A)
18. Which of the following organizations/agencies frame the Monetary and Credit Policy which is followed by all banks in India?
(A) Indian Bank’s Association
(B) Reserve Bank of India
(C) Securities & Exchange Board of India
(D) Govt. of India
(E) None of these
Ans : (B)
19. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Penalty Stroke
(B) Knock out
(C) Bully
(D) Checkmate
(E) Silly point
Ans : (E)
20. Which of the following countries was the host of the SAARC Summit 2010 ?
(A) Bangladesh
(B) Nepal
(C) India
(D) Bhutan
(E) None of these
Ans : (D)
21. Who amongst the following is not a winner of the “Padmashri Award” given away in 2010 ?
(A) Ulhas Kashalkar
(B) Saif Ali Khan
(C) Rekha
(D) Lalit Modi
(E) Raghunath Panigrahi
Ans : (D)
22. Which of the following terms is NOT used in the world of finance, banking and insurance ?
(A) Devaluation
(B) Amnesty
(C) Hard Currency
(D) Preference share
(E) Sinking fund
Ans : (B)
23. Who amongst the following is NOT amongst the winners of the 56th National Film Awards?
(A) Shreya Ghosal
(B) Priyanka Chopra
(C) Hariharan
(D) Shilpa Shetty
(E) Arjun Rampal
Ans : (D)
24. The Indira Gandhi Peace Prize for 2009 was given to the—
(A) President of Nepal
(B) Prime Minister of Nepal
(C) President of Afghanistan
(D) Prime Minister of Bangladesh
(E) None of these
Ans : (D)
25. Which of the following awards is given for excellence in the field of Sports ?
(A) Gnanpith Award
(B) Bharat Ratna
(C) Arjuna Award
(D) Kalidas Samman
(E) None of these
Ans : (C)

SSC CGL Tier-1-G.K Question Held on 19/05/2013 With answers

05:42

See first post by admin for Answers.
------------------------------------------
1.The demand for labour is called
(a)Derived demand
(b)Factory demand
(c)Market demand
(d)Direct demand

2.Which the following is not investment expenditure in goods and services?
(a)Purchase of machinery
(b)An increase in business inventories
(c)Expansion of the main plant of a company
(d)Purchase of a house

3.Which one of the following represents the saving of the private corporate sector?
(a)Undistributed profits
(b)Excess of income over expenditure
(c)Dividends paid to shareholders
(d)Total profits of a company

4.Who presides over the joint session Indian parliament?
(a)chairperson of Rajya sabha
(b)Seniormost Member of Parliament
(c)Speaker of lok sabha
(d)President of India

5.social accounting system in Indian is classified into
(a)Assets, liabilities and debt position
(b)Public sector private sector and joint sector
(c)Income product and expenditure
(d)Enterprise households and government

6.forced savings refer to
(a)Compulsory deposits imposed on income tax payers
(b)Provident fund contribution of private sector employees
(c)Reduction of consumption consequent to a rise in prices
(d)Taxes on individual income and wealth

7.Under which article of the constitution of Indian, can the fundamental right of the members of the Armed forces be specifically restricted
(a)Article 21
(b)Article 25
(c)Article 33
(d)Article 19

8.Pulakesin II was the greatest ruler of the
(a)chalukyas of kalyani
(b)pallavas of kanchi
(c)cholas of tamil nadu
(d)chalukyas of badauri

9.The Uttarmerur inscription provides information of the administration of the
(a)pallavas
(b)cholas
(c)chalukyas
(d)satavhanas

10.Pitts Indian act of 1784 was a/an
(a)Ordinance
(b)Resolution
(c)white paper
(d)regulating act

11.Which one of the following statements is not true in respect of A.O. Hume?
(a)He founded the Indian national congress
(b)He presided over the congress annual sessions twice
(c)He was an ornithologist
(d)He was a member of the Indian civil service

12.Division of powers and independent judiciary are the two important features of
(a)Democratic form of government
(b)Federal form of government
(c)Socialist form of government
(d)Unitary form of government

13.Which article of the Indian constitution did Dr. B.R. Ambedekar term as the “Heart and should of the Indian constitution”?
(a)Article 356
(b)Article 32
(c)Article 14
(d)Article 19

14.Who was the first to use the term ‘state’?
(a)Aristotle
(b)Machiavelli
(c)Hobbes
(d)Plato

15.Which river in India flows in a rift-valley?
(a)Narmada
(b)Krishna
(c)Cauvery
(d)Tapti

16.A narrow strip of land that connects twolarger land masses is called
(a)Cape
(b)Isthmus
(c)Strait
(d)Peninsula

17.Tiny marine animals which constitute limestone skeletons are called
(a)Coral reefs
(b)Diatoms
(c)Clamitomonous
(d)Foraminifera
18.Apatanis are the major tribal group of
(a)Sikkim
(b)Arunachal Pradesh
(c)Nagaland
(d)Jharkhand

19.Which of the following plant pigments absorbs in red and far-red region of light ?
(a)Phytochrome
(b)Cryptochrome
(c)Carotenoids
(d)CholorophyII

20.The process through which excess energy is dissipated in photosynthesis is rigidity from known as
(a)Photolysis
(b)PhotoPhosPhorylation
(c)Quenching
(d)Scavenging

21.AIDS virus destroys
(a)NeutroPhils
(b)Basophils
(c)Lymphocytes
(d)Monocytes

22.Which of the following movements saw the biggest peasant guerilla war on the eve of independence ?
(a)Punnapra Vayalar movement
(b)Telangana Movement
(c)Noakhali Movement
(d)Tebhaga Movement

23.Maps on large scale, representing-both natural and man-made features are called
(a)Thematic maps
(b)Atlas maps
(c)Wall maps
(d)Topographic maps

24.The device used for measuring the wavelength of X – rays is
(a)Bragg Spectrometer
(b)Mass Spectrometer
(c)G.M. Counter
(d)Cyclotron

25.Alpha particle is the nucleus of an atom of
(a)Helium
(b)Oxygen
(c)Lithium
(d)Hydrogen

26.Who is the founder of “Facebook” which is currently the No. 1 social networking website in India?
(a)Orkut Buyukkokten
(b)Mark Zuckerberg
(c)Bill Gates
(d)Martin Cooper

27.In programming, repeating some statements is usually called
(a)Looping
(b)Control structure
(c)Compiling
(d)Structure

28.Teeth and Bones acquire strength and rigidity from
(a)Chlorine
(b)Sodium
(c)Calcium
(d)Fluorine

29.The type of tail found in Shark is
(a)Heterocercal
(b)Diphycercal
(c)Protocercal
(d)Homocercal

30.The Sigmoid Colon is Part of
(a)large Intestine
(b)ileum
(c)Small Intestine
(d)Anal Canal

31.A good conductor while carrying current is
(a)positively charged
(b)electrically neutral
(c)alternately charged positive and negative
(d)negatively charged

32.The angle between the magnetic meridian and the geographical meridian at a place is
(a)Declination
(b)Latitude
(c)Azimuth
(d)Dip

33.Coating of solid water with impervious material is known as
(a)Landfill
(b)Capping
(c)Encapsulation
(d)Chemical fixation

34.Ultraviolet rays can be used in water treatment as
(a)Hydrolyser
(b)Disinfectant
(c)Flocculator
(d)Precipitator

35.Thiamidine dimer formation in DNA is caused by
(a)B and y-rays
(b)La'-rays
(c)IR-rays
(d)X-rays

36.Winner of the Australian Open Men’s Singles Title in 2013 is
(a)Roger Federer
(b)Novak Djokovic
(c)David Ferrer
(d)Andy Murray

37.Silicone is a polymer of
(a)Dialkyl dichloro silane
(b)Silane
(c)Tetraalkyl silane
(d)Silicontetrachloride

38.Which is a natural colloid?
(a)Cane-sugar
(b)Blood
(c)Sodium chloride
(d)Urea

39.Which one of the following does not contain Silver ?
(a)German Silver
(b)Horn Silver
(c)Ruby Silver
(d)Lunar Caustic
40.The presence of Cobalt in Vitamin B12, was established for the first time by
(a)Borax – Bead test
(b)Sodium Nitroprusside test
(c)Hydrolysis test
(d)Spectroscopy

41.Which bacterial strain developed from natural isolates by genetic manipulations can be used for treating oil spills?
(a)Clostridium
(b)Nitrosomonas
(c)Pseaudomonas
(d)Agrobacterium
42.Who is the author of the book “no Full Stops in India”?
(a)Nirad C. Choudhuri
(b)Mark Tully
(c)R.K. Narayan
(d)Ved Mehta

43.Which one of the following pairs is wrongly matched?
Place Location
(a)Tiananmen Square - Beijing
(b)Tahrir Square - Abu Dhabi
(c)Trafalgar Square - London
(d)Red Square - Moscow

44.The term of a non – permanent member of the U.N. Security Council is
(a)1 year
(b)2 year
(c)3 years
(d)6 months

45.Who is the Chairmna of the 20th Law Commission?
(a)Justic KG Balakrishnan
(b)Justice D.K. Jain
(c)Justice Usha Mehra
(d)Justice J.S. Verma

46.Julia Gillard is the Prime Minister of
(a)Canada
(b)Austrialia
(c)New Zealand
(d Belgium

47.Which is the first state in India to pass the Food Security Law?
(a)Chhttisgarh
(b)Gujarat
(c)Punjab
(d)Kerala

48.Who among the following Presidents of MCC was a non – professional cricketer?
(a)Peter May
(b)Christopher Martin Jenkins
(c)Ted Dexter
(d)Colin Cowdrey

49.Who the Nobel Prize for Peace in 2012?
(a)International Atomic Energy Agency
(b)Liu Xiaobo
(c)European Union
(d)U.N. Intergovernmental Panel on Climate Change

50.Who won the Jnanpith Award for 2011?
(a)Sachidananda Routray
(b)Pratibha Ray
(c)Gopinath Mohanty
(d)Sitakant Mahapatra

Older Posts
Home
Subscribe to: Posts (Atom)

GK Tricks

Popular Posts

  • Download pdf of 1000 Reading Comprehension Questions with answer for practice
  • General Knowledge Question and Answers - World & India PDF Download
  • Trick to count how many Squares/Triangles in a figure
  • Most Important English Vocabulary (pdf Download )
  • SQUARE ROOTS TRICKS FOR FAST CALCULATION
  • Previous Year Algebra Questions for SSC CGL/MTS/CPO Exams
comments powered by Disqus

Subscribe To our Youtube

100 Comprehension Passages Prepared from recent news Articles

100 Comprehension Passages Prepared from recent news Articles
Improve Your English

Popular Posts

  • SSC CGL Previous Papers
  • Download pdf of 1000 Reading Comprehension Questions with answer for practice
  • Calender Trick , How to find days of any Calendar date of any year
  • Compilation of last 15 years Questions of SSC CGL polity in PDF
  • Previous Year Algebra Questions for SSC CGL/MTS/CPO Exams
  • List of Committees Related to Banking
  • READING COMPREHENSION FOR SSC CHSL Exam
  • SSC CPO Document Verification Admit Card Out | Download Now
  • geometry Formulae pdf
  • Important Questions from Circles and its Parts for SSC CGL Tier-1 Exam

Search Material By Date

Label

BookList CLERK CurrentAffair English GK General Awareness History IBPS PracticePaper PreviousYearPaper Quantitative Aptitude Reasoning SSC CGL SSC2014 Schedule Solved Syllabus computer cutoff maths trick tricks

Pages

  • Home
  • SSC Result
  • Previous Year Papers
  • Download SSC Material
  • Books For SSC
Powered by Blogger.
Copyright 2017 SSC @WWW.XAAM.IN