''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
 
 1. In which year was the Indian Olympic Association
 formed?
 Answer: 1927
 
 2. India participated for the first time in ......... Olympics?
 Answer: 1900, Paris
 
 3. Who represented India at the 1900 Paris Olympics?
 Answer: Norman Pritchard
 
 4. How many gold medals Indian Hockey Team has won in
 the Olympic Game so far?
 Answer: Eight
 
 5. The total number of medals won by the Hockey team for
 India at the Olympic Games is .........?
 Answer: 11 (Gold-8, Silver-1, Bronze-2) 
 6. In which year Indian Hockey team won the first gold
 medal in the Olympics?
 Answer: 1928, Amsterdam 
 7. Indian Hockey team won the Olympics gold for the last
 time in .........? 
 Answer: 1980, Moscow 
 8. In which Olympics Indian Hockey Team won the Silver
 medal?
 Answer: 1960, Rome 
 9. Who was independent India’s first individual Olympic
 medalist?
 Answer: K D Jadhav 
 10. K D Jadhav won the freestyle wrestling bronze medal at
 the ......... Olympic Games?
 Answer: 1952, Helsinki 
 11. Which Indian wrestler was widely known as ‘Pocket
 Dynamo’?
 Answer: K D Jadhav 
 12. Who was independent India’s second individual
 Olympic medalist?
 Answer: Leander Paes (Tennis) 
 13. In which Olympics Leander Paes won the bronze
 medal?
 Answer: 1996, Atlanta 
 14. Who is the first Indian to compete at Six Olympic
 Games?
 Answer: Leander Paes 
 15. Who is the first Indian woman to win an Olympic
 medal?
 Answer: Karnam Malleswari 
 16. Karnam Malleswari won bronze medal at the Sydney
 Olympics of 2000 in .........?
 Answer: Weightlifting 
 17. Who was independent India’s first individual Olympic
 Silver medalist?
 Answer: Rajyavardhan Singh Rathore 
 18. At the 2004 Athens Olympics, RS Rathore won silver
 medal in which item?
 Answer: Double Trap (Shooting) 
 19. Who is India’s first individual Olympic gold medalist?
 Answer: Abhinav Bindra 
 20. Abhinav Bindra won Olympic gold medal in the 10 m Air
 Rifle event at which Olympics?
 Answer: 2008, Beijing 
 21. What is the total number of medals India won at the
 2008 Beijing Olympics?
 Answer: Three (Gold-1, Bronze-2) 
 22. Who were the Bronze medalists for India at the 2008
 Beijing Olympics?
 Answer: Vijendar Singh (Boxing), Sushil Kumar (Wrestling) 
 23. Who is the first Indian to win two consecutive Olympic
 medals in the individual item?
 Answer: Sushil Kumar (Wrestling) 
 24. At which Olympic Games India has won maximum
 number of medals?
 Answer: 2012, London (6 medals) 
 25. Who were the silver medalists for India at the 2012
 London Olympics?
 Answer: Vijay Kumar (Shooting), Sushil Kumar (Shooting)